30. kesäkuuta 2018

Harvennussatoa ja näkymiä puutarhaan


Hyisen tuulisen perjantain jälkeen päivä valkeni kirkkaana ja kylmänä. Aamulla teki mieli suunnata heti ensimmäisenä sytyttämään tulet pannuhuoneeseen, mutta onneksi aurinko alkoi pian lämmittämään ikkunoiden läpi. Tätä kirjoittaessani istuskelenkin keittiössä lämpimien säteiden alla. Ikkunasta avautuu puutarhanäkymä.

Leikkimökin viereisessä pienessä keittiöpuutarhassa toinen kasvatuslaatikko jo pursuaa. Näistä parin päivän takaisista kuvista on kasvua tapahtunut hurjasti! Olen poiminut lasten kanssa harvennussatoa jo useampaan kertaan. Tavakseni on näköjään ensimmäisen vuoden olemattoman sadon jälkeen tullut kylvää siemenet jo liiankin tiheään ja etenkin salaattia tulee laitettua kerralla runsaasti. Toisaalta tuoreet juuri poimitut salaatit ovat aivan parasta leivänpäällistä näin kesällä! Vielä kun sekaan nakkaa pätkittynä sipulin vartta, niin voi että. Siinä on kesän maut kohdillaan!


Kasvilavaviljely on osoittautunut meille sopivaksi ja helpoksi tavaksi saada satoa omasta puutarhasta. Tilausta olisi useammallekin laatikolle, mutta arjen tiimellyksessä nämä mahtavat ideat toteutuvat omassa verkkaisessa tahdissaan. Ensin haaveillaan ja suunnitellaan muutamia tai useampiakin vuosia :) Toisaalta sekin vaihe on kyllä omalla tavallaan ihana!


Omassa puutarhassa viljely on hauskaa puuhaa, johon on ollut hyvä ottaa lapset alusta alkaen mukaan. Keväällä kunnostetaan laatikoita, kylvetään yhdessä pikkuruisia siemeniä sitä sun tätä, kastellaan ja odotetaan yhdessä kasvun ihmettä. Alkukesästä saadaan ensimmäisiä maistiaisia ja voi sitä lasten riemua, kun suoraan maasta saa poimia ihan itse kasvatettua syötävää!


Turhan tiuhassa kasvavista herneistä voi hyvällä omatunnolla napsia väleistä versoja herkuteltavaksi ja sen jälkeen odotella jännityksellä, milloin palkoja alkaa ilmestyä. Vieläkin on meidän keittiötarha kaukana haaveiden pienestä potagerista, mutta kaikki aikanaan.


Yllä olevasta kuvasta näkee hyvin osviittaa siitä, että puutarhamme muistuttaa edelleen lähinnä nurmikenttää. Jotenkin näissä yleiskuvissa pihan laajuus korostuu ja pienet istutukset, sekä toteutukset näyttävät piskuisilta pilkuilta siellä täällä :D  Pihan eteläpuolella on kuitenkin vielä laakeampaa, sillä siellä sijaitsee suurehko kenttä, jolla ei vielä kasva nurmikaan kunnolla. Projektia piisaa, vaan sehän passaa. Meillä ei muuten ihan heti suunnittelu ja tekeminen lopu kesken :D Tälläkin hetkellä puutarhavajan takana odottaa melkein lavallinen multaa. Viimeistään loppukesällä on siis edessä visiitti taimistolle ja ahkeraa lapiointia pihamaalla!

4 kommenttia:

 1. Minulla oli tänä kesänä erinäisten syiden vuoksi tarkoitus jättää koko kasvimaa perustamatta, mutta kun pikkutytöt vaatimalla vaativat omaa kasvimaata, niin pitihän sitä kaksi kasvulaatikkoa asetella pellon reunaan. Toinen tytöistä halusi kasvattaa laatikossaan kukkia ja toinen vihanneksia. Ahkerasti ovat pienet emännät jaksaneet kasvejaan kastella ja taimien kasvua seurailla. Siementen kylvövaiheessa liika innokkuus meinasi tosin kostautua, kun pienen pienet siemenet tipahtelivat vähän sinne ja tänne touhukkaista käsistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana, että sielläkin tytöt ovat päässet viljelypuuhiin :) Pienet ovat täälläkin innokkaina tekemässä.

   Poista
 2. Oma kasvimaa on yksi haaveeni jonka toivon joskus toteutuvan. Teidän näyttää todella houkuttelevalta ja leikkimökkikin on niin hurmaava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Toivottavasti haaveesi toteutuu :) Kasvimaalla on mukava puuhailla.

   Poista

Kiitos kommentista! :)