18. marraskuuta 2016

VALOKUVAUSVINKKEJÄ: TUNNELMAA JA KAUNIS SÄVY KUVIIN


Minusta valokuvaaminen on parhaillaan kuin taidetta tekisi.  Mielestäni taidetta kuvaamalla tai vaikka maalaamalla voi tehdä kuka vaan, siinä missä laulaakin.  Kaikilla on siihen oikeus, eikä itseään toteuttaakseen tarvitse olla mikään Picasso. Valokuvatessa voi leikkiä valoilla ja varjoilla. Hyödyntää luonnonvalon eri sävyjä ja ohikiitäviä hetkiä. Kokeilla eri sommitelmia ja rajauksia kuville. Hakea kuvakulmia. Kuvaukseen voi käyttää mitä vain kameraa ja kuvia voi ottaa juuri sillä tavalla mikä itselle sopii. Ei ole yhtä oikeaa keinoa.

Itse koen lapsuuden ja nuoruuden kuvataideharrastuksesta olleen paljon apua, mitä tulee valokuvaamiseen. Niiden aikojen maalaus- ja piirustusharrastus on vain vaihtunut pelkän kameran ja kuvanmuokkausohjelmien käyttöön. Kamera ja muokkausohjelmat ovat väline siinä, missä pensseli ja maalitkin.

Saan monenlaisia kysymyksiä valokuvaamiseen liittyen ja yksi yleisimmistä on ollut se, miten saan tietynlaisen sävymaailman kuviini? Nämä ovat nyt puhtaasti makuasioita, sillä kauneus on katsojan silmässä ja jokaisella on hieman oma tyyli kuvata. Tässä esittelen omaani.


OLOSUHTEET

Yleensä suosin sinertävää värimaailmaa, koska tiettyyn päivän aikaan tunnelma kotonamme on juuri sellainen. Levollinen ja seesteinen. Se on  yleensä se hetki, kun päivä alkaa kääntyä iltaan. Aavistuksen harmaan sinertävä seinien väri, luonnonvalon sininen kajo ja valkoiset pinnat. Siitä se lähtee. Esimerkiksi tyttäreni huoneesta on hankala saada tällaisia kuvia. Seinien väri taittaa keltaiseen ja värimaailma on lämmin. Ikkunat osoittavat etelään ja länteen, minne aurinko laskee. Kuvien sävy on luonnostaan kellertävä. Aamupäivällä on tässäkin huoneessa helpompi saada viileämpiä sävyjä kuviin, mutta muissa huoneissa tunnelmasta on helppoa saada kiinni. Eli luonnonvalon sävyn hyödyntäminen on keinoni numero yksi. Kynttilät kuvissa korostavat sinertävää sävyä kauniisti, mutta tämä vaatii jo hieman kuvien käsittelyä, jotta lopputulos olisi juuri sitä mitä haen.

Näissä esimerkkikuvissa kynttilöitä on jo niin paljon, että haluttua sävymaailmaa on todella hankala saada kuviin. Kuvat on otettu keskellä päivää valoisaan aikaan. Silti kamerasta tulleet kuvat olivat hämäriä. Tämä johtuu siitä, että asetan mielummin valotuksen liian alas, jotta kynttilöiden liekit erottuvat varmasti. Esimerkin vuoksi muokkasin kuvia melko reilusti.


KAMERAN ASETUKSET

Omaa osuuttani helpottaa se, että kamerassani voi säätää kuvan värilämpötilaa jo valmiiksi. Haen valmiiksi sopivaa sävyä jo kuvausvaiheessa. Tätä ominaisuutta ei edellisessä kamerassani ollut. Tunnelman luomisessa myös sopivan aukon valitseminen on tärkeää. Tästä lisää aiemmassa postauksessa.

KUVIEN JÄLKIMUOKKAUS

Kuvien jälkimuokkaus on tärkeä vaihe. Hyvillä kameran asetuksilla ja olosuhteilla luodaan kuvaan pohjat. Paras mahdollinen otetaan kuvista irti jälkimuokkauksella. Sillä tavalla tunnelman ja hetken voi hioa sellaiseksi, kun sen itse tunsi kuvaushetkellä. Yleensä pieni hienosäätö riittää, mutta joskus vaaditaan isompaan työtä. Erityisesti, jos olosuhteet kuville eivät ole olleet ihanteelliset ja silti kuvista pitää saada halutunlaiset ja oikea tunnelma esille. Tätä tunteen ja tunnelman välittämistä on mielestäni hankala selittää. Valmiita filttereitä en käytä koskaan, vaan säädän jokaisen kuvan ominaisuuden erikseen. Alla olevissa esimerkkikuvissa oikealla on alkuperäinen täysin muokkaamaton kuva ja vasemmalla käsitelty versio.

Värisävyjä voi hioa kuvanmuokkausohjelmalla lopulliseen muotoonsa ja näin teen itsekin aina. Värisävyyn vaikuttaminen riippuu täysin siitä mitä ohjelmaa käyttää. Jonkinlaista tasapainon hakua se kuitenkin on kylmän ja lämpimän sävyn välillä, sekä värikylläisyyden ja kuvan valotuksen hienosäätöä. Samalla tarkistan, että kohokohdat ja varjot ovat haluamassani balanssissa. Säätöjä ei opi tekemään kuin kokeilemalla ja harjoittelemalla. Erityisesti, jos kamerassasi ei voi kuvan värilämpötilaa säätää, kannattaa panostaa olosuhteisiin ja hyödyntää luonnonvalo! Oikeasti täysin vääränlaisesta kuvasta on hankala saada muokkaamalla jotain ihan muuta ja viehän se aikaakin aivan valtavasti. Ihanteellinen kuva on sellainen, jossa hyvin pienellä hienosäädöllä tunnelma ja värisävyt on viimeistelty.


Itse olen saanut "entisessä elämässä" hieman koulutusta kuvien hienosäätöön, mutta pääasiassa olen tämänkin itsekseni opiskellut ja vuosien myötä on kehittynyt oma tyyli. Oma tyyli ja ns. kädenjälki kehittyy jatkuvasti ja kuvien laatu toivottavasti vain paranee ajan myötä. Minulla on vielä niin paljon opittavaa ja sehän kaikessa tekemisessä onkin parasta! Tämä on ihana ja antoisa harrastus.


Valokuvausvinkkejä -postaussarjan viimeisessä osassa kerron hieman omista välineistä, sekä käyttämistäni ohjelmista ja jaan välineiden valintaan muutaman vinkin! 

Toivottavasti tämä postaus herätti ajatuksia. Artikkeleiden lukemisen ja kurssien käymisen lisäksi kuvaamista oppii parhaiten runsaasti tekemällä ja rohkeasti kokeilemalla eri juttuja! Hyppää välillä oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Silloin oppii ja oivaltaa uusia asioita.


| HAVI'S kynttilät saatu |

13 kommenttia:

 1. Kiitos ja kumarrus myös tästä 💛 paljon vinkkejä ja taas rohkeutta kokeilla pimeämpäänkin aikaan kuvata. 🤗 jotenkin se on vähän jäänyt viime aikoina.

  Mukavaa viikonloppua ja tsemppiä 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla <3 Näitä postauksia on ollut aika jännittävää julkaista :D
   Kiitos <3

   Poista
 2. Kauniita kuvia, kiva muokkaus ohjelma, tuli todella erinäköisiä kuvia. Sinulla on hyvä kamera ja monia asetuksia.

  VastaaPoista
 3. Millä sä muuten kuvaat? Mulla on ehtinyt olla jo neljä järkkäriä. Olen tähän uusimpaan ihan supertyytyväinen. Päädyin Canonin 7d MarkII:een enkä ole kyllä hetkeäkään katunut, vaikka ostovaiheessa vaiheilin pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä runkoa kuumeisesti tulikin harkittua reipas vuosi sitten :D Minulla on 6D.

   Poista
 4. Mä niiiin odotan sun vikaa postausta aiheesta. Lähinnä kuvankäsittelyohjelmasta. Mulla ei sellasta ole, enkä vanhaan, tukkeiseen koneeseen sellaista edes asenna - uutta konetta odotellessa.;) Mun mielestä on hienoa, kun sullakin on nykyään niin oma tyyli. Itsellä se on vielä kovin hakusessa, mutta ehkä se sieltä löytyisi kun pääsisi testailemaan erilaisia muokkauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Tekemällähän se oma tyyli kehittyy ja itsellänikin varmasti koko ajan kehittyy eteen päin. Tämä on hauska harrastus :D Minunkin piti keväällä kone päivittää, kun vanha tökki ja pahasti. Tämä harrastus taitaa olla sellainen loputon kierre. Aika ajoin pitää hankkia jotain uutta tai päivittää vanhoja välineitä :D

   Poista
 5. kiitos hyvistä vinkeitä, heti heräsi minullakin kiinnostus millä kuvaat ja mitä kuvanmuokkausohjelmaa käytät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kamera on tosiaan Canon EOS 6D. Paneudun näihin tarkemmin sitten seuraavassa postauksessa :) Työn alla on ja julkaisen viimeistään viikon tai kahden viikon sisällä, ellei tämä maha-asukki kovin hidasta suunnitelmia.

   Poista
 6. Jälleen kerran niin hyviä vinkkejä. :)

  VastaaPoista
 7. Upea tuo ensimmäinen kuva. Minulle tuottaa eniten hankaluuksia valita sopiva valotusaika, jottei kuva pala puhki, mutta kynttilän liekki on kuitenkin selkeä ja kaunis. Himoitsen myös saada tähden kynttilän liekkiin, aurinkoon se on helppo saada, mutta juuri kynttilöiden onnistunut kuvaaminen on haasteellista. Luulin aiemmin että parhaat kuvat tulee pimeässä, tai hämärässä :D nyt olen jo tämän asian oivaltanut. Minulla on painava kamera ja samoin paras objektiivini on todella painava, eikä nykyinen jalusta ole riittävä tälle halolle. Tekisi mieli f 1.4 objektiivia, en ole vielä oivaltanut että onko 35, 50, vai 85 mm paras potretteihin ja asetelmiin. Odotan kovasti seuraavaa postausta aiheesta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)