11. toukokuuta 2017

HELPOT HERNEENVERSOT JA MUUTA VIHREÄÄ


Viime aikojen toukokuun lumisateet ovat aiheuttaneet kummastusta vähän joka puolella. Enpä muista toista kevättä, jolloin olisi joka päivä satanut lunta! Toukokuussa! Vaikka maa sulaa nopeasti, on näky kummastuttava. Hyisen pohjoistuulen puhaltaessa aina uutta lumituiskua ihmeteltäväksemme, sisällä lämpimän tuvan suojissa kasvaa yhtä jos toista vihreää.


Tänä vuonna hankin rohkeasti kasan siemeniä, mukuloita, sekä pieniä taimia esikasvatettavaksi. Paras päätös! Olen nauttinut suunnattomasti mullan möyhimisestä, siementen kylvöstä ja kasvun seuraamisesta. Haaveiden puutarha, täältä tullaan!Aurinkoisten ikkunoiden alla kasvaa muun muassa aitoviikuna, tupsulaventeli, daalia, yrttejä ja herneenversoja. Aamulla heti ensimmäisenä pääsen tekemään "puutarhakierroksen" sisällä. Aurinko, viherterapiaa ja kuppi kahvia. Siinä on hyvä alku päivälle taattu.


Jos et ole kokeillut herneenversojen kasvatusta, voin lämpimästi suositella. Se on helppoa ja hauskaa puuhaa, johon lapsetkin voivat osallistua. Versot maistuvat kesältä ja ovat ihania sellaisenaan, leivän päällä, ruokien koristeena ja salaateissa. Tarvitset vain multaa ja kuivattuja herneitä kaupasta. Liota herneitä vedellä täytetyssä lasissa yön yli, täytä valitsemasi astia mullalla, kostuta multa, aseta herneet muutaman sentin välein multaan ja peitä ohuella multakerroksella. Laita astian päälle tuorekelmu tai läpinäkyvä muovipussi itämisen ajaksi ja tee kelmuun tai muoviin muutamia ilmareikiä.  Pidä kylvös sopivan kosteana sumuttelemalla. Sitten vain odotellaan! Versot ovat mielestäni parhaimman makuisia kun ne ovat pieniä, korkeintaan 10 cm korkuisia. Kun verson leikkaa syötäväksi alimpien lehtien yläpuolelta, kasvaa lehtihangoista uudet versot!

Kiitos isoisäni, meilläkin taidetaan kasvattaa tästä lähtien joka kevät versoja syötäväksi!4 kommenttia:

  1. Hyvä meininki! Mullan kanssa läträämisestä tulee parhaat fiilikset. Ehdottomasti! Se kasvun näkemisen ilo!

    VastaaPoista
  2. Oi kuulostaa aivan ihanalta. Kasvattaisin herneenversoja mielelläni meilläkin mutta veikkaan että ne päätyvät kissojen suuhun ennemmin kuin meidän. :D
    Ihania hetkiä teille sinne! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)