28. elokuuta 2016

MAATALON MUSTIKKAPIIRAKKA


Loppukesä ja alkusyksy on marjojen kultaista aikaa. Mustikka-aika lienee jo mennyt, mutta onneksi pakasteesta löytyy herkkuja käytettäväksi. Itselleni ehdottomiin marjaleivonnaisiin kuuluvat mustikka- ja puolukkapiirakka. Ilman niitä tuntuu, että jotain on jäänyt vuodenajasta puuttumaan ja tänä vuonna mustikkaherkku jäikin melkein valmistamatta. Onneksi tilanne oli nopeasti korjattavissa. Kiitos appiukon, meidän pakkanen sisältää taas nämä uudet kotimaiset superfoodit! Muuten olisivat varmaan jääneet metsään kaiken kiireen keskellä ja se jos joku olisi harmittanut.




Mielessäni oli muhinut idea kakkuvuokaan tehdystä korkeasta piirakasta, josta mustikat oikein vyöryvät sisältä kun sitä leikkaa.  Kehittelin siis omista lempiraaka-aineistani oman version mustikkapiirakasta. Ja nyt seuraa ohje sitä kaipaaville ja innokkaille kokeilijoille. Olen nimittäin tehnyt tämän piirakan tasan yhden kerran ja kyseessä on puhdas kokeilu. En siis anna mitään takeita mieluisuudesta ja onnistumisesta, mutta meidän perhe tykkäsi! Reunasta tuli melko paksu, mutta pysyipähän kasassa! Uunissa paistaminen sai ainakin tämän kappaleen kanssa aikaan sen, että reuna karamellisoitui kivasti!




M A A T A L O N
M U S T  I K K A P I I R A K K A

Pohja:

150g voita
1 dl ruokokidesokeria
1 tl leivinjauhetta
3,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon.
Laita irtopohjavuoan (halkaisija 18-19cm) pohjalle ja reunoille leivinpaperia. Painele taikinaa pohjalle ja osa reunoille riittävän korkealle asti. Ylös asti ei itselläni taikina yltänyt, mutta korkeammalle kuin tavallisessa piirakkavuoassa.

Sisus:

noin 4 dl jäisiä mustikoita
noin 1,5 rkl perunajauhoja

Sekoita perunajauhjot ja mustikat. Lisää tarvittaessa vähän sokeria. Itse en lisännyt. Kaada mustikoita vuokaan sen verran, että tilaa jää vielä vähän rahkapäälliselle.

Päällinen:

2,5 dl maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
loraus sitruunamehua
tomusokeria
1 muna

Sekoita maitorahkaan vaniljasokeri, lorauta sitruunamehua, makeuta tomusokerilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunamehua ja / tai tomusokeria. Kun maku on kohdillaan sekoita joukkoon muna.
Kaada päällinen mustikoiden päälle tasaisesti. Älä sekoita mustikoihin.

Paista piirakka 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Paistoaika riippuu hieman uunista.
Laita uunin pohjalle pelti, sillä irtopohjavuoka saattaa valuttaa paiston aikana rasvaa!

Älä irrota vuoasta, ennen kuin piirakka on jäähtynyt. Täyte jähmettyy hieman paremmin, jos piirakan malttaa laittaa vielä jäähtymisen jälkeen jääkaappiin kylmettymään ennen tarjoilua. Me emme malttaneet :) Koristele halutessasi juuri ennen tarjoilua tomusokerilla. Piirakan kylkeen voisi halutessaan lisätä vaikkapa vaahtoutuvaa vaniljakastiketta.





Tällaisia herkkukokeiluja tällä kertaa meidän maalaiskeittiöstä.


Leppoisaa sunnuntaita!


Lisää mustikkareseptejä kaipaaville, löytyy blogin kätköistä viimevuotinen mustikkainen banoffee.



17 kommenttia:

  1. Yummyy!! Mulla on niin monta herkkua listalla, joita haluaisin leipoa...en vain ole viitsinyt nyt, kun terveelliset ruoat kiinnostavat tällä hetkellä enemmän.

    Upeat kuvat ja näytti maistuvan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kun ei leivo herkkuja, pääsee vähän helpommalla jos keventää :D Itse kuitenkin niiiin tykkään kausileivonnasta, että en voisi elää ilman :D Vieraille on myös mukava leipoa. Riittää, että herkkuja saa maistaa. Itse tarkkailen jonkun verran päivittäisten hiilihydraattien, rasvan ja suolan kertymistä. Myös ravinnon laatu kiinnostaa. Kun kokonaisuus on kunnossa, uskaltaa välillä hyvällä omatunnolla herkutella ja sekin kohtuudella :)

      Poista
  2. Tällainen oikein paksu piirakka ei voi olla kuin hyvää :) näyttää tosi herkulta :) nams :)

    Sunnuntain iloa ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se meille maistuikin :D Iloa uuteen viikkoon <3

      Poista
  3. Herkullisen näköistä piirakkaa, ihanan paljon mustikoita, varmasti hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Kyllähän se meidän porukalle maistui :) Varmasti tulee tätä tyyliä käytettyä toistekkin piirakoissa.

      Poista
  4. Niin, hyvän näköistä! <3
    Kiitos reseptistä, tuota taidankin kokeilla. Olen tehnyt mustikkapiiran vuosia samalla ohjeella, joten vaihtelu todellakin virkistää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3
      Onnea matkaan! Toivottavasti onnistut tällä ohjeella ja tulee mieluisa lopputulos :) Ja voihan resepteihin tehdä aina omia muutoksia. Vähän jännittäviä nämä kokeilut ja niiden jakaminen muille :)

      Poista
  5. Niin herkullisen näköinen! Kaunis ja varmasti maistuu hyvältä. Vesi kielellä taidankin kaivaa ensi hätään pakkasesta viime viikonlopuksi tehtyjä mustikkamuffinsseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Varmasti herkullisia muffinseja! Mustikka on ihanaa :)

      Poista
  6. Niin herkullisen näköinen! Kaunis ja varmasti maistuu hyvältä. Vesi kielellä taidankin kaivaa ensi hätään pakkasesta viime viikonlopuksi tehtyjä mustikkamuffinsseja.

    VastaaPoista
  7. Näyttää todella herkulliselta, onneksi meilläkin on mustikoita pakkasessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Onnea on omat mustikat, joita voi käyttää milloin mihinkin tai syödä vaikka sellaisenaan :)

      Poista
  8. Herkulliselta näyttää :) Ihanan korkea ja täyteläinen, voisi joskus ehdottomasti kokeilla tätä kyllä. Mukavaa alkanutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ihanaa uuttaa viikkoa sinulle!

      Poista

Kiitos kommentista! :)