24. lokakuuta 2015

VALOVOIMAA KUVIIN

Hämärä vuodenaika on täällä. Valon puute tuo kuvaamiseen omat haasteensa enkä varmasti ole ainoa, joka on tuskaillut kameransa kanssa syksyllä ja keskellä synkintä talvea. Välillä tuntuu, ettei keskellä päivääkään valo riitä. Päätin helpottaa edes himpun verran tilannetta ja hankin viimein kiinteäpolttovälisen objektiivin omaksi. Eilisestä lähtien Canon EF 50mm f/1.4 USM  on ilahduttanut kamerani nokassa.

Ensivaikutelmat ovat varsin mukavat, mutta kyllä ottaa aikansa päästä sinuiksi uuden kakkulan kanssa. Tarkennus suuremmalla aukolla tuo omat haasteensa ja toisekseen sopivan aukon valinta vaatii harjoittelua. Tämän postauksen kaikki kuvat on otettu aukolla 2.0. Toki 1.4-1.8 olisi päästänyt lävitseen entistä enemmän valoa, mutta silloin syväterävyysalue olisi jäänyt näitä otoksia varten liian kapeaksi ja jälki olisi ollut muutoinkin hieman pehmeämpää.


Kamerani Canon EOS 1100D vaatisi ehdottomasti päivitystä haastavissa olosuhteissa laadukkaampaa kuvaa tuottavaan versioon. Kyseessä kun on ensijärkkäriksi tarkoitettu peli, eikä paukut aina riitä ihan niin pitkälle kuin toivoisin.


Sisustusvalokuvaukseen tai muuhun laajempaa kuvakulmaa vaativaan kuvailuun tämä uusi linssini ei ole paras mahdollinen valinta. Mutta varsin kivoja tiukempia rajauksia, yksityiskohtia ja potretteja tällä kyllä saa kuvattua. Täysikennoisella kameralla kuvakulma olisi hieman laajempi, mutta ei mikään laajakulma sittenkään. 35mm kiinteäpolttovälinen objektiivi olisi ainakin minulle ihanteellinen sisustuskuvailuun. Itse olen kuitenkin pitkään himoinnut juuri 50mm ja nyt sen sain! Sitten vain seuraavista hankinnoista unelmoimaan.


Innokkaana kuvaajana tietysti myös muiden välineet kiinnostavat.

Minkälainen kameravarustus sinulta löytyy?


10 kommenttia:

 1. Minulta löytyy tuo sama kamera - juurikin ensijärkkäriksi hankittu. Käytän kameran mukana tullutta putkea, kun en ymmärrä tuosta kuvaamisesta juuri mitään. Kantapään kautta olen muutamia asioita matkan varrella oppinut, mutta vielä on matkaa esimerkiksi onnistuneisiin otoksiin lapsista! Sinun kuvat ovat tosi upeita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! :)
   Minä olen tähän asti käyttänyt myös sitä kameran mukana tullutta. Tosin aika ajoin olen mahdollisuuksien mukaan lainaillut siskoni objektiiveja. Järkkärillä olen kuitenkin kuvaillut vuosia ja manuaaliasetuksia käytän. Kyllähän se on vähän sellaista kokeilemalla oppimista :) Itse olen harrastanut lapsena ja nuorena kuvataidetta ja sitä kautta on kyllä tullut hyviä oppeja, joita voi valokuvauksessa hyödyntää.
   Lapset ja eläimet ovat kyllä haastavia kuvattavia! :D

   Poista
 2. Vastauksena kysymykseesi: huono. :D Kamerani alkaa olla jo yli viisi vuotta vanha ja ostohetkellä se oli digijärkkäreiden edullisemmasta päästä. Nyt se on alkanut jopa vähän präkäillä, joten vaihto on vielä edessä...
  Ihania kuvia sinulla! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin järkkäri oli silloin halvinta mallia :) Tosin varsin toimiva peli vielä ja vasta kaksi vuotta vanha.
   Kiitos Sari! <3

   Poista
 3. Itse käytän mieheni kameraa, Fujifilm x100s. Hän on meillä se joka uudistaa / hoitaa kuvaamiseen liittyvät välineet. Minä vain lainailen omiin tarkoituksiini :D Onneksi hän neuvoo ja antaa niin paljon hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kätevältä järjestelyltä! :D

   Poista
 4. Mä ostin putken, jossa on 2.0 pienin aukko. On kyllä ollut todi ihana :)

  VastaaPoista
 5. Upeita kuvia! Ostin itse juuri uuden kameran, Nikon D3200, mutta ei mulla kyllä siinä mitään kunnon putkia oikein ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Uudella kameralla on aina kiva päästä kuvailemaan :) Kiinteäpolttoväliset valovoimaiset putket ovat kyllä käteviä sisäkuvauksessa. Kuvanlaatu on parempi ja valo riittää paremmin. Mutta toisaalta minun mielestä kameran mukana tulevallakin objektiivilla pärjää pitkälle :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)