6. maaliskuuta 2015

FANETT - VANHA PINNATUOLI
Vanha pinnatuoli osui silmääni heti kun muutimme tähän taloon. Se nökötti takaeteisessä toimettomana. Sen värit ja muotokieli tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Alkuun meillä ei ollut edes sitä yhtä yöpöytää ja tuolivanhus pääsi toimittamaan sen virkaa. Se muodosti ihanan parin meidän tilapäisen sänkyvanhuksen kanssa tuolloin. Tuoli henkii vahvasti tämän vanhan, 50-luvun lopun, talon tunnelmaa. Juuri sellaisia elementtejä, tuulahduksia, haluan säilyttää. Haluan, ettei sisustus ole täysin talosta ja sen tyylistä irrotettu.
Olen jossain määrin muotoilun ystävä. Opinnot teollisen muotoilun parissa vain syvensivät kiinnostustani muotoiluun, graafiseen suunnitteluun, valokuvaukseen ja sisustamiseen. Kaikkia harrastusmielessä. Arjen vastapainona. Juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu ja ehtii. Ja ei, en ole koulutukseltani muotoilija, vaan eläintenhoitaja minusta sitten opiskelupaikan vaihdon jälkeen tuli ja nykyään maatalon nuori emäntä. 
Mutta palataanpa siihen pinnatuoliin. Fanett on Ilmari Tapiovaaran suunnittelema. Asko osti aikoinaan tuolin valmistusoikeudet. Tämänkin yksilön pohjassa näyttäisi olevan haalistunut leima. Aitoudesta kertoo myös istuinosan syvennys, pinnojen määrä ja väritys.
Nyt tämä meidän tuoli on seilannut keittiön ja olohuoneen väliä. Talveksi se sai ihanan lampaantaljapehmusteen päälleen ja siinä on säilytetty paperipussissa pikkuneidin vaunuilu- ja autoilukamppeita kätevästi käden ulottuvilla.


Löytyykö lukijoista pinnatuolifaneja?


Tässä linkkivinkki Ylen Elävään arkistoon aiheesta kiinnostuneille: Ilmari Tapiovaaran tuolit kalustivat sodanjälkeisen Suomen

14 kommenttia:

 1. Pinnatuolit haluaisin jossain vaiheessa keittiöön ja siihen itseasiassa olisi mahdollisuuskin, meidänkin mummolasta nimittäin löytyy noita vanhoja, mutta ongelmaksi tuli se, että tuolit ovat hivenen liian matalia näiden uusien ruokapöytien kanssa :D Joten pitää vielä miettiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin yksilö on kovin matala. Yritin sovittaa sitä lukupöydän ääreen vaan eihän se passanut. Lukupöytä ei kyllä ole uusi, mutta ihan riittävän korkea silti. Puhumattakaan sitten tuosta ruokapöydästä :D

   Poista
 2. Täällä pinnatuoli fani :)

  Vanhassa kodissa pinnatuolit olivat ja niitä aina välillä kaipaan takaisin :) sitten isompaan kotiin ne ehdottomasti saavat tulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinnatuolit ovat kyllä ihania :) Meillä olisi autotallissa toinenkin ja olen miettinyt pitäisikö se pelastaa sieltä.

   Poista
 3. Meille jätettiin talokaupan yhteydessä yksi pinnatuoli, lisäksi olen ostanut kaksi kierrätyskeskuksesta lisää :) Niissä vain on sitä jotain <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Ja niitä löytyy kyllä paljon erilaisia.

   Poista
 4. Kaunis tuoli! Ihastus pinnatuoleihin on täälläkin ja luulen että seuraavat tuolit keittiöön ovat juuri sellaiset :) , yksi mummon vanha löytyy mutta se on liian matala ruokapöydän kanssa. Ihanaa pejantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mataluus tosiaan tahtoo olla ongelma kun tätäkin pöydän ääreen sovittaa. Mutta muussa käytössä kyllä menee :) Tämä tuoli on ollut vähän sellainen joka paikan höylä.

   Poista
 5. Oi kuinka kaunis pinnatuoli! <3 Yksi pinnatuoli meiltäkin löytyy.
  Blogissani olisi sinulle haaste: http://kotihiirivarvikossa.blogspot.fi/2015/03/haaste-sisustustyonjako.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana se on minustakin :) Kiitos! Täytyypä tulla kurkkaamaan! :)

   Poista
 6. Voi miten kaunis tuoli, sopii kuin nakutettu tuonne! Vanhemmillani on muutama pinnatuoli kotonaan, niitä aina heillä ihastelen. Äitini on myöskin haka tekemään ihan loistavia löytöjä vanhan tavaran kaupoista, ja heillä onkin hurjan paljon upeita 50-luvun kalusteita.

  VastaaPoista
 7. Juu eikös olekin ihastuttava :) Itselläkin on mielessä muutamakin vanha huonekalu, jotka voisin meille kotiuttaa jos sopiva löytyisi kohdalle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)